- توضیحات
-
زیر مجموعه: فرمایشات آیتالله بهجت قدسسره
-
دسته: علما و بزرگان
-
بازدید: 3743
به سيّد مرتضى ـ رحمه اللّه ـ «أبُو الثَّمانين» گفته اند؛ زيرا هشتاد هزار جلد كتاب در كتابخانه اش بوده، و چه بسا خيلى از آنها از تصانيف خود ايشان بوده است، و هشتاد قريه ملك داشته، و عمر شريفش هم از هشتاد گذشته بود.
از كجا تا به كجا مىرفته و نماز را تمام مى خوانده است؛ زيرا در اين مدّت در ضياع( زمينها. ) و املاك خود بوده است! و از مال خود ماهى دوازده مثقال طلا به شيخ طوسى ـ رحمهاللّه ـ و هشت مثقال به قاضى ابن برّاج ـ رحمه اللّه ـ مى داد و خدا مى داند كه به كسان ديگر چه قدر مصرف مى نموده!
لكن عامّه با او خوب نيستند، البتّه اهل علمشان معلوم نيست با او بد باشند، چون تقيّه مى كرده و محترم بوده، به حدىّ كه وقتى بلايى بر سر خليفه ى وقت مى آمد به خانه ى ايشان پناه مى برد! بالاخره هر دو برادر (سيّد مرتضى و سيّد رضىّ ـ رحمهمااللّه ـ ) از تحفه هاى اماميه، و از بركات و تلامذه ى شيخ مفيد ـ رحمه اللّه ـ بودند.
هم چنين شيخ طوسى ـ رحمه اللّه ـ كه شاگرد آنها و نيز پنج سال شاگرد شيخ مفيد بوده و ايشان را نيز درك كرده است و همگى «مَعادِنُ كَمَعادِنِ الذَّهَبِ وَ الْفِضَّةِ.»(1 )؛ (معدنهايى چون معدنهاى طلا و نقره.) بودند.
1.كافى، ج 8، ص 177؛ بحارالانوار، ج 58، ص 65 و 106؛ 649، ص 121.